Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie de Binding

dinsdag 10 september 2024

20:00 - 22:30
Locatie

Werkcafé De Binding

Voorzitter
Annelies Kloosterboer
Toelichting

Zo werkt het: deze avond is om te verkennen, informatie op te halen en standpunten te delen met elkaar. De raad beslist over belangrijke plannen en regels waar u iets van merkt in uw dagelijks leven. Blijf daarom in contact met de raad.


Wilt u iets zeggen tijdens een commissievergadering op een politieke avond?
Dan kan dat. U kunt vijf minuten iets zeggen. Raadsleden en fractievertegenwoordigers kunnen u dan vragen stellen. Bij een beeldvormend onderwerp kunt u ook aan tafel zitten en meepraten. Wilt u vijf minuten iets zeggen of aan tafel zitten? Neem contact op met de griffie. Doe dat dinsdag 10 september vóór 12.00 uur.


Mail griffie@dijkenwaard.nl of bel 072 575 55 55.


De raad stelt vragen
Raadsleden kunnen technische vragen stellen over een onderwerp op de agenda. Zo kunnen ze meer duidelijkheid krijgen over iets. Deze vragen kunnen tot donderdag 5 september vóór 12.00 uur gesteld worden via griffie@dijkenwaard.nl

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen - 20:00
  2. 2
    Publieksrondvraag - 20:05
  3. 3
    Vaststellen agenda - 20:10
  4. 4
    Bespreekstukken - 20:15
  5. 4.1

    De gemeente Dijk en Waard werkt samen met het Museum BroekerVeiling aan de toekomstbestendigheid van het museum. Om die reden is in augustus 2020 het traject voor de toekomstvisie gestart. Het museum heeft de basis op orde gebracht. Dit blijkt ook uit het evaluatierapport. 


    De agendacommissie stelt de commissie voor de raad te adviseren geen besluit te nemen om het evaluatierapport vast te stellen, maar oordeelsvormend te bespreken aan de hand van twee vragen:
    1. Wat vindt u van de uitkomsten van de evaluatie?
    2. Biedt de huidige ontwikkeling van het museum, zoals is verwoord in het evaluatierapport, voldoende grond om te komen tot afgewogen besluitvorming?
    Deze bespreking geeft input voor het nog te nemen financiële besluit.

    Voorgesteld besluit

    AANGEPAST: De commissie wordt gevraagd de evaluatie te bespreken aan de hand van de gestelde vragen.

  6. 4.2

    De gebiedsvisie voor Langedijk West is een perspectief voor de toekomst van het gebied ten westen van Noord- en Zuid-Scharwoude. De gebiedsvisie beschrijft onder andere het nieuwe woongebied en de ambities die hierbij horen. Uitgangspunt is dat er een woongebied van 600 tot 900 woningen in een landschappelijk groen gebied komen en dat ook de verbinding zal maken met Geestmerambacht. Het college wil de gebiedsvisie verder uitwerken en afspraken maken met de grondeigenaren. Hiervoor is een krediet nodig van € 450.000,-

    Voorgesteld besluit

    De commissie wordt gevraagd de raad te adviseren over de volgende besluitpunten:
    1. De gebiedsvisie Langedijk West vast te stellen. 
    2. De voorbereidingskosten in de definitiefase te activeren op de balans tot een bedrag van maximaal € 450.000,-.

  7. 4.3

    De 17 gemeenten in Noord-Holland Noord en de provincie zijn samen aandeelhouders van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord N.V. De randvoorwaarden voor de samenwerking tussen ONHN en de deelnemende gemeenten zijn vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst die per 31 december 2024 afloopt. Voorgesteld wordt om een dienstverleningsovereenkomst aan te gaan voor de periode 2025 tot en met 2031. Op basis van de Gemeentewet hoeft het college de raad niet te verzoeken om wensen en bedenkingen. Het betreft hier echter een belangrijk besluit en daarom wil het college de raad de mogelijkheid bieden, om binnen haar bevoegdheid, aan het college eventuele aandachtspunten mee te geven.

    Voorgesteld besluit

    De commissie wordt gevraagd de raad te adviseren over de volgende besluitpunten:
    1. kennis te nemen van het voorgenomen besluit om de dienstverleningsovereenkomst met het Ontwikkelingsbedrijf NHN N.V. aan te gaan voor de periode 1-1-2025-31-12-2031. 
     2. geen wensen en bedenkingen in te dienen met betrekking tot het aangaan van de dienstverleningsovereenkomst met het Ontwikkelingsbedrijf NHN N.V. voor de genoemde periode.

    Toezeggingen

    Titel
    Meerjarenplan Ontwikkelingsbedrijf NHN
  8. 5
    Hamerstukken - 22:30
  9. 5.1

    De raad wordt voorgesteld indicatoren voor de monitoring van het Integraal beleidskader sociaal domein (IBK) vast te stellen. Met de voorgestelde indicatoren kan de voortgang op de drie routes van het IBK in samenhang gemonitord worden. Deze indicatoren richten zich op de lange termijn doelen van het IBK en gaan over de impact op en voor onze inwoners. De impact geeft het beste weer hoe de activiteiten van het IBK bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen. Deze informatie zal in de monitor sociaal domein jaarlijks gedeeld worden met de raad.

    Voorgesteld besluit

    De commissie wordt gevraagd de raad te adviseren over de volgende besluitpunten:
    1. De voortgang van het Integraal beleidskader sociaal domein (IBK) te monitoren aan de hand van impactindicatoren;
    2. Voor de impactindicatoren gebruik te maken van reeds bestaande betrouwbare en valide databronnen die tot stand komen op basis van gevalideerde onderzoeksmethoden; 
    3. De impactindicatoren (tellen) te laten verrijken met duidingsinformatie (vertellen) onder andere door het toevoegen van kwalitatieve data (verhalen en ervaringen) over de geleverde hulp en ondersteuning, data uit de cliëntervaringsonderzoeken en professionele kennis en ervaring; 
    4. Het college opdracht te geven de monitor sociaal domein jaarlijks beschikbaar te stellen aan de raad; 
    5. Het college te mandateren tot bijsturing van de impactindicatoren wanneer er data(bronnen) worden aangepast en/of toegevoegd en de raad daarover te informeren. Uiteraard zullen wij, indien sprake is van fundamentele wijzigingen, dit met een voorstel aan de raad voorleggen.

  10. 5.2

    Het college is voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor het realiseren van een appartementengebouw (negen woningen) na sloop van de bestaande bedrijfsbebouwing. Het betreft de locatie Handelskade 1 en Veilingweg 3b te Noord-Scharwoude. Het project is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Aan de aanvraag om omgevingsvergunning kan uitsluitend worden meegewerkt met toepassing een uitgebreide voorbereidingsprocedure op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en nadat de gemeenteraad voor dit afwijkende gebruik een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) heeft afgegeven. Het college stelt de raad daarom voor het ontwerpbesluit vvgb voor dit woningbouwproject af te geven en deze ter inzage te leggen.

    Voorgesteld besluit

    De commissie wordt gevraagd de raad te adviseren over de volgende besluitpunten:
    1. een ontwerpbesluit verklaring van geen bedenkingen (verder ontwerpbesluit vvbg) af te geven inzake de door burgemeester en wethouders voorgenomen verlening van een omgevingsvergunning voor het realiseren van een appartementengebouw (negen woningen) op de locatie Handelskade 1 en Veilingweg 3b te Noord-Scharwoude en daartoe af te wijken van het bepaalde in het bestemmingsplan “Noord- en Zuid-Scharwoude”; 
    2. om, in het geval er geen zienswijzen worden ingediend en er dus geen heroverweging van het besluit door de raad hoeft plaats te vinden, het ontwerpbesluit vvgb te beschouwen als een definitieve verklaring van geen bedenkingen en de afhandeling van de omgevingsvergunning aan het college van burgemeester en wethouders te mandateren.

  11. 6
    Sluiting - 22:30