Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Presidium

maandag 18 maart 2024

19:30 - 21:00
Locatie

F0 - Bibliotheek Parelhof

Voorzitter
M.F. (Maarten) Poorter
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Mededelingen van de burgemeester
    - Explosies Middenweg.
    - 4-5 mei.
    - Aubade gedecoreerden (zie bijgevoegde documenten).


    Werkgroep bestuurlijk samenspel - mevrouw Lammerts geeft een korte toelichting
    Op 4 maart heeft de werkgroep bestuurlijk samenspel o.a. gesproken over de organisatie van het gesprek van het presidium met het college. Dit gesprek vindt plaats op 3 juni en staat onder leiding van Maud en Marike. Om het goede gesprek te voeren zijn de kaders en de juiste setting nodig.
    Voor het gesprek staan een aantal vragen centraal: hoe gaat het bestuurlijk samenspel nu? Wat gaat goed, wat kan beter? Wat heeft de raad en wat heeft het college nodig? Wat is de positie van de raad? Wanneer en hoe wordt de raad betrokken? Welke verwachtingen zijn er over en weer?
    Kaders gesprek: een veilige omgeving, goede intenties, geen verwijten, vertrouwens als basis, toekomstgericht en een goede locatie.
    Er is eerder afgesproken dat het gesprek met het college gevoerd wordt door het hele presidium. Inclusief het college zijn er dan meer dan 20 deelnemers. Voor het goede gesprek is dat teveel. Er wordt voorgesteld om het gesprek te laten voeren door een afvaardiging van het presidium waarbij de werkgroep bestuurlijk samenspel (Lea van der Zee, Femke Lammerts, Jasper John en Joke van Ruitenbeek) de basis vormt.
    Wat vindt het presidium van bovenstaande?


    P&C-cyclus
    Afgelopen jaren is gezocht naar een goede wijze van behandelen van de P&C-documenten. Dit is ook in de auditcommissie en in verschillende evaluaties in het presidium en de agendacommissie aan de orde geweest. Om helderheid te geven over de behandeling zijn de volgende kaders geformuleerd:
    - het politieke zwaartepunt ligt bij de kadernota. Daar komt het nieuwe beleid aan de orde. De begroting is o.a. de financiƫle vertaling van de keuze van de raad bij de kadernota en het bestaande beleid;
    - bij de kadernota worden de zogenaamde 'algemene beschouwingen' gehouden door de fracties;
    - zowel de jaarrekening, kadernota en de begroting worden rechtstreeks op de raadsagenda geplaatst zonder tussenkomst van een politieke tafel;
    - de jaarrekening, kadernota en de begroting worden op 1 dag behandeld. De behandeling van de jaarrekening, kadernota vindt plaats op 2 juli en start om 15 uur. De behandeling van de begroting start om 19 uur op 5 november;
    - bij de kadernota worden spreektijden en woordvoerders per fractie gehanteerd. De begroting wordt behandeld zonder spreektijden als een 'groot' regulier onderwerp;
    - voor beide onderwerpen geldt dat er technische informatieve bijeenkomsten worden georganiseerd;
    - er worden aanlevertermijnen gehanteerd voor technische vragen en raadinstrumenten;
    - de documenten worden eerder aan de raad geleverd dan afgelopen jaren. Het spoorboekje P&C wordt nog door het college aan de raad aangeboden. Hierin staat een specifieke planning van de termijnen jaarrekening, kadernota en de begroting.
    Bovenstaande punten worden vertaald in een specifieke aanpak voor behandeling van de jaarrekening, kadernota en de begroting. De agendacommissie stelt, volgens het RvO, de behandeling vast.

  2. 2

  3. 3
    Evaluatie jongerenraad 7 maart en raadsvergadering van 12 maart
  4. 4

    De huidige budgetten van gemeenteraad bestaan sinds 1 januari 2022 en zijn een samenvoeging van de budgetten van de Langedijk en Heerhugowaard. De budgetten zijn de afgelopen jaren niet bijgesteld en passen onvoldoende bij de ambitie van de raad. In de bijgevoegde memo van de griffier staat een voorstel om de budgetten te verhogen.


    Aan het presidium wordt gevraagd om de memo te bespreken en hier een oordeel over te geven. Mogelijk verhoging van de budgetten kan worden ingebracht bij de kadernota.

  5. 5

    OP 12 juli heeft de raad de motie Oei ik groei aangenomen.


    Het dictum van de motie is;


    We vinden dat:

    • De gevolgen van de woningbouw opgave in zijn totaliteit bekeken moet worden.
    • Alleen woningen bouwen zonder een bijpassend niveau van voorzieningen niet verantwoord en acceptabel is.
      We vragen de raad om:
    • Gezamenlijk een visie te ontwikkelen op de groei van de gemeente en de stijging van het aantal inwoners.
      Jasper John ligt toe hoe hij de uitwerking van de motie voor ogen heeft. Het is goed als raadsleden meedenken en meedoen in het proces.

    Eerste sessie
    De eerste stap is het komen tot een gedeeld beeld ten aanzien van het eind product. Wordt het een visie? Worden het uitgangspunten? Voor welke termijn en welk detail niveau?
    Op basis hiervan kunnen we bekijken hoe we in grote lijnen het proces voor ons zien. Hoe zien we de samenwerking met college en de organisatie? Willen we bewoners betrekken? Tijdspad?
    Aan de hand van deze uitkomsten kunnen we het verdere proces inrichten en procesvoorstel opstellen.


    Tweede sessie
    Procesvoorstel bespreken en hierbij verdere afspraken maken over het proces en de verschillende taken. Wat is er al allemaal? Wat is al eerder beschreven en vastgelegd? Dit kan de basis zijn.
    Dan kan het proces verder worden uitgewerkt en de acties worden uitgezet.

  6. 6

    - De fractievoorzitters kunnen hier hun eigen punten nog aan de orde stellen.